O Ferovo sa zaujíma viacero investorov, k dohode s mestom zatiaľ nedošlo

17.05.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 17. mája (TASR) - Poslanecký zbor schválil v týchto dňoch počas rokovania Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Vranove nad Topľou maximálnu cenu, za ktorú je mesto ochotné odkúpiť časť pozemkov v priemyselnom areáli Ferovo od súkromných vlastníkov, aby tak vytvorilo podmienky pre príchod domáceho investora, a to s. r. o. ITES Vranov. Poslanci zároveň odobrili cenu prenájmu ďalších pozemkov aj pre iného záujemcu o vranovský priemyselný park - ružomberskej spoločnosti ELI SYSTEMS.
Podľa vyjadrení vranovského primátora Jána Ragana nie sú všetky pozemky v parku vo vlastníctve mesta, a preto ich prenajíma. Niektoré z nich dokonca zasahujú do prístupovej cesty priemyselnej zóny, čo viacerým potenciálnym investorom doteraz prekážalo. Poslanecký zbor preto počas rokovania MsZ rozhodol o odkúpení častí niekoľkých parciel na rozlohe 2082 metrov štvorcových do vlastníctva mesta za maximálnu cenu 10 eur za štvorcový meter. Radnica dúfa, že sa nakoniec s vlastníkmi predmetných pozemkov na ich odpredaji za schválenú cenu dohodne, aj keď je známe, že majú oveľa vyššie nároky. Splnenie tejto podmienky požaduje pre svoj vstup do Ferova spoločnosť Ites Vranov, ktorá uvažuje o vybudovaní prevádzky na výrobu laboratórneho nábytku v jeho areáli, kde by zamestnávala približne 40 ľudí. \"Potenciálni investori sa obávajú, že by im niekto nemusel o niekoľko rokov umožniť vstup do ich výrobných závodov,\" podotkol Ragan.
Poslanecký zbor zároveň odobril počas posledného rokovania podmienky nájmu pre príchod ďalšieho potenciálneho investora do zatiaľ prázdneho priemyselného parku, a to ružomberskej spoločnosti ELI SYSTEMS. Podľa vyjadrení mesta by mohol podnikateľský subjekt vo Ferove do roku 2012 vybudovať závod na výrobu stavebných hmôt. \"Očakávaný rozsah investícií je približne 11,5 milióna eur s predpokladom vytvorenia asi 200 pracovných miest,\" uvádza sa v dôvodovej správe schváleného uznesenia. Poslanci 15-ročný prenájom pozemkov s rozlohou vyše 25.000 metrov štvorcových schválili v cene tri eurá za štvorcový meter a rok. \"Investor pozná podmienky parku, máme s ním predbežnú zmluvu, verím, že táto investícia bude aktuálna,\" povedal primátor Vranova.
Predstavitelia magistrátu ponúkli vranovský priemyselný park, ktorý je projektovaný na 600 pracovných miest, v uplynulých takmer troch rokoch po jeho výstavbe zástupcom vyše 30 spoločností, no zatiaľ bez konkrétneho výsledku v podobe tvorby nových pracovných miest. Išlo o podnikateľov z Talianska, Indie, Iránu, Srbska, Slovinska, Nórska, Francúzska, Dánska, Nemecka, Veľkej Británie, Ruska a Slovenska. Potenciálnych investorov doteraz odrádzala podľa Ragana nedostatočná diaľničná sieť na východe našej krajiny, ako aj to, že niektoré časti priemyselného areálu, medzi nimi aj časť prístupovej cesty, nie sú vo vlastníctve mesta. V posledných dňoch sa v priestoroch radnice predstavila so svojím podnikateľských zámerom aj firma, ktorá si hľadá vhodnú lokalitu pre výrobu elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. \"Tento investor sa netají tým, že rokuje aj s inými mestami, je to otázka nasledujúcich týždňov, či sa nakoniec dohodneme,\" uzavrel Ragan.
 

Vyberte región